Translate

Bu Blogda Ara

7 Şubat 2016 Pazar

Yağ Yakma Nedir ? Nasıl Yağ Yakılır ? Yağ Yakan Yiyecekler Nelerdir ?


Yağ Yakma Nedir?

 

Vücutta var olan ve yiyeceklerle birlikte alınan yağların çeşitli egzersizler ve beslenme şekilleri ile vücuttan atılması ya da kasa çevrilmesine yağ yakma denir. Hızlı çalışan bir metabolizmada yağ yakımı alınan kalori ile doğru orantılı olacağından şişmanlık durumu ortaya çıkmamaktadır. Ancak metabolizması ağır işleyen insanların vücutlarında yağ birikimi fazlalaşır ve kilo alımı gerçekleşir


Yağ Yakan Yiyecekler Nelerdir..?

Kilo vermek için gün boyu yiyeceklerden, içeceklerden aldığınız kalorinin daha fazlasını harcamanız gerekiyor. Aradaki farklı 500-700 kaloriye sabitleyebilirseniz haftada yaklaşık 1 kilo verebilirsiniz. Bu rakam, özellikle hızlı kilo vermek isteyenler için kulağa pek hoş gelmeyebilir fakat bu şekilde, yavaş ve sağlıklı bir diyetle verilen kilolar kalıcı olmaktadır. Daha hızlı kilo vermek için aldığınız kalori miktarını düşürmek yerine daha fazla egzersiz yapabilirsiniz. Yağ yakan yiyecekler olarak sınıflandırılan bazı besinler metabolizmayı hızlandırarak gün boyu dinlenir halde yaktığınız kalori miktarını arttırıp diyetinize yardımcı olabilir. Metabolizmanın hızlanması size günde yaklaşık 100-200 kalorilik avantaj sağlar. Bu yiyecekler kilo vermek için birer “mucize” olarak algılanmamalı, ancak özellikle spora yeterince vakit ayıramayanlar için haftada fazladan 700-1400 kalori yakmak küçümsenecek bir rakam değil. Omega-3 bakımından zengin diğer gıdalar ise yağın daha hızlı çözünmesine ve vücuttan atılmasına yardımcı olarak kilo verme sürecini hızlandırabilir.
Aşağıda metabolizmayı hızlandırarak daha fazla kalori yakılmasını sağlayan bazı besinlerin listesini bulabilirsiniz. Ancak bu listede bulunan bazı gıdalar herkesin tüketmesi için uygun olmayabilir. Örneğin yağ yakan yiyecekler listesinde ilk sıralarda gelen “acı kırmızıbiber” mide rahatsızlığı bulunanlara önerilmemektedir. Sizin sağlık koşullarınıza en uygun beslenme programı için bir uzmana danışabilirsiniz.
Kırmızıbiber: Arnavut biberi olarak da bilinen kırmızı acı biber metabolizmayı hızlandıran “capsaicin” adlı bileşeni içerir. Ayrıca kalp atışlarını hızlandırır ve damarlardaki “kötü” yağın temizlenmesine yardımcı olur.
Zencefil: Zencefil kan damarlarının genişlemesini, kan akışının artmasını ve metabolizmanın hızlanmasını sağlar.
Süt: Kalsiyum bakımından zengin olan süt (yağsız veya az yağlı) metabolizmayı tetikler. Günlük olarak alınması önerilen kalsiyum miktarı 1.200-1.300 mg’dır.
Zeytinyağı: Yağın yakılmasına ve atılmasına yardımcı olurken kandaki kötü kolesterol seviyesinin düşmesini sağlar.
Portakal, Greyfurt: Portakal, greyfurt, limon ve C vitamini bakımından zengin diğer meyveler, sebzeler yağın daha kolay çözülmesini ve vücuttan daha hızlı atılmasını sağlar.
Yeşil Çay: Yeşil çay’da bulunan “EGCG” bileşeni sinir sisteminin ve beynin daha çok çalışmasını sağlar ve dinlenir halde yakılan kaloriyi arttırır.
Yumurta: B12 bakımından zengin olan yumurta yağın çözülmesini sağlar ve metabolizma hızını arttırır. Yumurtaya ait kötü izlenimi geçmişte bırakın ve beyaz mucizenin tadına bakın. Günde üç yumurta yiyerek 12 hafta içinde kas ve yağ ölçüsü bakımında çok güzel bir vücuda sahip oluyorsunuz. Doz olarak iki yumurta tercih edenlerin bu faydaları görmedikleri ispatlanmış. Kahvaltı, öğle yemeği ve sadece acıktığınızda yemeyi tercih edin, akşam geç saatlerde uzak durmakta fayda var.

Somon: Somon ve omega-3 içeren diğer balıklar vücutta kalori yakılmasından sorumlu “leptin” hormonu seviyesini yükseltir.Somon balığının beyni güçlendirdiğini biliyoruz fakat önemli bir özelliğini her zaman atlıyoruz. İçindeki omega-3 kilo vermenize yardımcı oluyor. Gerçekten. Diyet yapan insanların mönüsünde kesinlikle bulunması gereken som, bağışıklık sistemini de güçlendirici yapıya sahip. Metabolizmanıza birazcık değer veriyorsanız, haftada dört veya üç kere somon yiyin.

Sarımsak: Antioksidan olan sarımsak insülin seviyesini düzenleyerek tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağlar.

Yulaf: Yulaf ve besin lifi bakımından zengin diğer yiyecekler kan şekerinin belirli bir düzeyde kalmasını sağlar ve şeker düşmesi nedeniyle öğünler arasında yaşanabilecek aşırı açlık hissini engeller.

Keten Tohumu: Balıkta olduğu gibi, omega yağ asitleri bakımından zengin olan keten tohumu yağ yakımını hızlandırır ve yağın vücutta depolanmasını önler.

Ceviz: Ceviz iyi bir omega-3 kaynağıdır. Öğünler arasında 2-3 ceviz yemek diyetinize katkıda bulunur.

Soya Fasulyesi: Protein bakımından zengin soya fasulyesi düşük kalorilidir ve iştahı keserek gün içinde daha az kalori almanıza yardımcı olur.

Bal: Diyet yaparken tatlı ihtiyacınızı organik bal ile gidermek aynı zamanda kilo vermenize yardımcı olabilir. “Nitrik oksit” içeren bal yağın hücrelerden ve vücuttan daha hızlı atılmasını sağlar.

Sirke: Sirkenin metabolizmayı hızlandırıp yağ yakma gibi bir özelliği yok ancak açlık hissini bastırarak öğünler arasında daha az atıştırmalık tüketmenizi sağlayabilir.

Mercimek: Demir eksikliği metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Demir bakımından oldukça zengin olan mercimek (1 kase mercimek günlük demir ihtiyacının yaklaşık %20’sini karşılar) metabolizmanın normale dönmesine yardımcı olur.

Esmer Pirinç: Az miktarda tüketilen esmer pirinç ve diğer tam tahıllı gıdalar vücudun yağ depolamasını önler.

Yağsız yoğurt :Günde üç öğün yağsız yoğurt yemek, vücudun hızlı bir şekilde yağ yakmasına yardımcı oluyor. Tenessee Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, bu diyeti uygulayan insanların %22 daha çok kilo verdiğini ve yoğurt yemeyen insanların da %66 oranında daha çok kilolu olduğunu gösteriyor. Günlerini yağsız yoğurt yemeden geçirenlerin, özellikle bel bölgesinde kiloların daha çok toplandığı da açıklandı. Ayrıca içeriğindeki yüksek kalsiyum ve protein kiloların sağlıklı bir şekilde verilmesini sağlıyor.  

Köy Peyniri :Günde en az 200 gr. köy peyniri yiyin. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, 200 gr. köy peynirinin içinde tam 32 gr. protein ve kazein (sütteki protein maddesi) var. Bu iki madde sindirim sistemini çok iyi çalıştırdığı için hem kendinizi çok sağlıklı, hem de tok hissediyorsunuz. İçeriğindeki kalsiyum zenginliği de, yağ yakışında katalizör görevi görüyor.

Kahvaltılık gevrek :Elbette, şekerli corn-flakes’lerden bahsetmiyoruz. Hani müsli veya yulaflı gevrekler var ya, onlardan işte. Her sabah kahvaltısında bu tür gevrekleri yiyen insanların %78’i, bir sene içinde 14 kilo verdikleri tesbit edilmiştir.

Çorba :Günde en az bir kâse çorba höpürdetin. 2001 yılının son çeyreğinde yapılan bir araştırma gösterdi ki, haftada beş kez çorba içen insanların vücudunda yağ oranı gayet düşük.

Greyfurt :Günde üç kez yarım greyfurt yiyin. İçeriğinde bolca bulunan C vitamini, yağ kütlesinin etkisini hatırı sayılır ölçüde azaltıyor. Louisiana Üniversitesi çalışanları, düzenli greyfurt meyvesi tercih edenlerin 12 hafta sonunda 2 kilo verdiğini söylüyorlar. Fakat ekşiliğine aldırmadan yemeniz gerekiyor, üzerine kesinlikle şeker atmadan yiyin.

Fasulye :Öğünlerinizin herhangi birinde bir kaşık fasulyeye kesinlikle yer verin. Böbreklere olan faydasının yanında, kan şekerine uyguladığı başarılı tempoyla iyi bir kilo kaybına ve güçlü, sağlıklı, zinde bir bedene sahip olmanızı sağlıyor. Yani fasulyenin yararları saymakla bitmiyor. Bir diğer adı “sihirli değnek” olan fasulyeyi, özellikle spor yapan insanlar ihmal etmesin!

Diğer Öneriler

Kilo verme aşamasında ve kilo verdikten sonra sağlıklı kilonuzu korumak için daima ne yediğinize, yediklerinizin kalori miktarlarına ve besin değerlerine dikkat edin. Her kalorinin besleyici özelliği olmayabilir veya sürekli az kalorili gıdalar tüketmek bazı vitamin ve minerallerin eksikliğine yol açabilir. Sağlıklı beslenmenin ilk kuralı protein, karbonhidrat ve yağın dengeli olarak alınmasıdır. Sadece protein veya sadece karbonhidrat içeren, ya da yağı tamamen göz ardı eden diyet listeleri pek çok uzman tarafından önerilmemektedir. Günlük olarak almanız gereken vitamin ve mineralleri tam olarak aldığınızdan emin olmak için gün boyu, en az 3 kase farklı renklerde meyve ve sebzeler tüketin.
Masaya oturduğunuzda özellikle ilk 10 dakika lokmaları uzun uzun çiğneyin ve yavaş yemeye çalışın. Masadan kalkmak için midenizin tıka basa dolmasını beklemeyin. Eğer çok açsanız yemekten hemen önce 1 büyük su bardağı soğuk olmayan su içmek veya yemeğe çorbayla başlamak iştahınızı azaltacaktır.
Spor için vakit yaratın. Düzenli egzersiz sadece kilo vermenize değil genel sağlığınızın gelişmesine de katkıda bulunur. Gün içinde hareket etmenizi sağlayacak her fırsatı (merdiven çıkmak, arabayı uzağa park edip eve yürümek, otobüse bir sonraki duraktan binmek, servisten eve 20 dakika yürüyüş mesafesinde inmek gibi) değerlendirin.
Gün boyu 2-3 ağır öğün yemek yerine öğünlerinizi 5-6 küçük öğün olarak yemeye çalışın. Bu yöntem masaya “daha az aç” oturmanızı ve gün boyu metabolizmayı belirli bir düzeyde tutarak daha fazla kalori yakmanızı sağlar.
Diyete başlarken günlük aldığınız kaloriyi bir anda yarı yarıya azaltan diyet listelerinden uzak durun. Günde 1000-1200 kalori almak üzerine kurulu diyetler vücudun “açlık” moduna geçmesine, alınan kalorileri daha çok emmesine ve yağı depolamaya başlamasına neden olur. Bu diyetlerin diğer yan etkileri arasında sürekli yorgunluk hali, kas ağrıları, spazmları, uykusuzluk, vitamin ve mineral eksiklikleri bulunmaktadır.

Diğer Yağ Yakma Yöntemleri Nelerdir?

Kilo vermek ve yağlardan kurtulmak için aslında çok da mucizevi yollara gerek yok. Alternatif olan yağ yakıcı ilaçlar, kürler dışında hepimizin bildiği ve bahanelerle uygulamaktan kaçtığımız çeşitli yollar bize yardımcı olacaktır. Tek başına hiçbir yöntemin yeterli olmayacağını ve bir bütün olarak düşünüp ona göre hareket etmemiz gerektiğini bilmeliyiz. Öncelikle vücudumuzu tanımalı ve ihtiyacımız olan kilo verme yöntemini denemeliyiz. Bundan farklı olarak:
·         Egzersiz yöntemi yağları yakmada bire birdir. Örneğin; ağırlık kaldırma, body building, aerobik, pilates.
·         Çok yağ yaktıran kasları çalıştırmak gerekir. (Bacak, kalça, göğüs vb.)
·         Gün içerisinde ısınma ve gevşeme egzersizleri yapmak yağ birikimini engeller.
·         Ev işlerinden kaçmamak ve mümkün olduğunca hareket etmek yağ yaktıran yöntemlerden.
·         Kardiyo, koşma, ip atlama, karete, kayak vb. kasları çalıştıran sporlarla yağ yakılabilir.

·         Düzenli yapılan diyet tekniği de en meşhur yağ yakma yöntemlerinden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öneri ve Dileklerinizi Bize İletebilirsiniz.